zondag 21 mei 2017

20. Table d'Hote.

20 mei.

Van Charmes naar Fontenoy le Chateau. Gereden afstand 65 km. 

We zijn heel vroeg vertrokken. Om 8 uur weg uit hotel. Bij de lokale supermarkt wat snelle koolhydraten en bananen gekocht en er wat van opgegeten.

En route is het eerste deel van de dag een hel. Direct vanaf vertrek de kuiten 100% op spanning. Het is koud maar we rijden met het zweet op de rug. Als we denken de klimkilometers voor vandaag verteerd te hebben pauzeren we in een lokale dorps-tabac. Drinken twee prima, grote, koppen koffie met melk. 

Het tweede deel van de dag rijden we langs het Canal des Vosges. Stroom-richting-afwaarts, voor zover je daar bij een kanaal kunt spreken. Het kanaal ligt nagenoeg steeds rechts van het fietspad. Verder naar links stroomt een soort van beekje mee. Best snel, er is een behoorlijk verval. Dus we denderen er met zo'n 20 per uur langs. 


Ook dit kanaal heeft een systeem van sluizen. Minstens 32. Kennelijk gaat er bij een sluis toch nog wel eens iets mis.


We komen er een echtpaar tegen op een knoert van een schip. In "mint condition" zoals de Engelsen zeggen.  Strak in de lak, geen krasje of deukje te zien. Andre is behulpzaam bij het vastleggen van de trossen. 



Ze komen van The Isle of Man. Hebben hun huis daar verkocht en varen nu sinds een jaar door Europa. In de winter zoeken ze een vaste haven Ze willen ook nog naar Amsterdam. 

De naam van het schip lijkt ons wel passend.


Langs het kanaal staat op sommige punten nog wat industrieel erfgoed.

We rijden uiteindelijk Fontenoy le Chateau binnen. Alle winkels dicht. Verder ook niet veel te zien. We gaan op zoek naar de camping. 

Die vinden we aan het eind van een vervelende klim van 2 km. (Dat van die lengte vertelt de eigenaresse van de camping ons later).
We strijken neer op het terrasje voor de receptie en nemen even later intrek in ons verblijf voor 1 nacht, een vintage stacaravan. We kunnen er goed mee leven.


 's Avonds doen we mee met een gezamenlijk eten van rond de 20 personen inclusief een paar bewoners uit het dorp. Wij horen tot de jongere maaltijdgenoten. 

Het thema voor het diner is wisselend en wordt gerelateerd aan een bepaald land. Vandaag is het land Nederland en de kok, een Tsjech, serveert kippensoep, boerenkool met worst en lardons (op speciaal verzoek van Gerrit. Hij, de kok, hoeft maar 15 km. met de auto om ze ergens te halen) en een toetje. We hebben trek, het smaakt prima. En het wordt een geanimeerde avond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten